Hvordan er forholdet efter 10 år?

Få tjekket dig selv og dine nærmeste- før det er for sent

 

Reklame for Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen. I marts 2014 rejste vi på Konrads første flyrejse, min far fyldte rundt, og det blev som hver år fejret i Spanien. Grunden til min far altid var i Spanien et par måneder, var pga min stedmor. Hun havde fået konstateret KOL, som jeg nok skal forklare mere om, men hun kunne ikke holde til det kolde vejr i Danmark, så de rejste altid efter jul, og kom hjem når frosten var væk. Det var nogle hårde år, for både min far og hans kone. Det hele startede med at min stedmor begyndte at blive forpustet når hun gik på trapper, og tit fik lungebetændelse. Hun fik konstateret sygdommen KOL.

KOL er en sygdom, som typisk kommer af mange års rygning (eller som konsekvens af bestemte erhverv, men det er sjældent i DK) min stedmor var ikke ryger, men havde haft astma som barn. Symptomerne er hoste både tør og med slim, pibende/hvæsende vejrtrækning, forpustethed, der ofte forveksles med dårlig kondi og helt overordnet nedsat lungefunktion. Læs meget mere om sygdommen her. Som navnet også siger, så er sygdommen kronisk og der findes ikke en kur for den, men med den rette behandling kan man i nogen tilfælde begrænse sygdommens udvikling, men under alle omstændigheder hæve patienternes livskvalitet og muligheder for at fungere bedre i hverdagen. Min stedmor levede med sygdommen i over 15år, og var nogenlunde frisk til det sidste, men juleaften for 3år siden blev desværre den sidste. Min far og hans kone havde bestilt den årlige tur til Spanien efter jul, men den nåede de desværre ikke, så det skete heldigvis uden et langt hospitals forløb.

Så mit budskab og grunden til jeg vælger at skrive om KOL, er for at gøre jer og jeres nærmeste opmærksomme på sygdommen, og for at få jer eller jeres nærmeste, til at gå til lægen, og få foretaget en lungefunktionsmåling, hvis hosten eller de andre lungesymptomer har varet i 2 måneder eller mere. Alle familier kan blive påvirket af sygdommen, der faktisk er en af de hyppigste dødsårsager i DK, så det er noget, som vi alle kan blive berørt af. Det anslås, at 320.000 danskere har KOL, men kun halvdelen er i behandling – der er således rigtig mange der går rundt, med uopdaget KOL. Så husk at få det undersøgt i tide, da man sagtens kan have et langt og godt liv med KOL.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvordan er forholdet efter 10 år?